Bu Blogda Ara

12 Ekim 2015 Pazartesi

Web Tasarım ve İçerik

Web  Tasarım ve İçerik

Web tasarımı, tasarım, teknik ve içerik olarak, üç ana başlık altında inceleyebiliriz. Bir web tasarımın iyi olabilmesi için üç açıdan da yeterli olması gerekmektedir.


Web Tasarım 

Tasarım doğası gereği yaratıcılığı içerisinde barındıran bazı objektif kriterlere dayansa da sübjektif bir konudur. Görsellik, özgünlük, fonksiyonellik, kullanıcı deneyimi gibi alt başlıklar tasarımın kalitesini ortaya koyar.

Tasarım bir yanıyla sanat olarak algılansa da, farklı yaklaşımlarla kullanıcı deneyimini merkeze alan bir süreçtir. Bu açıdan kullanıcı kitlesi ile tasarım arasında etkili bir ilişki kurabilmek ve doğru duygu akışını sağlayabilmek çok büyük bir öneme sahiptir.

Doğru bir web sitesi için mutlaka şirket ve müşteriler doğru analiz edilmeli, sitenin kullanım amacına uygun bir tasarım ortaya koyulmalıdır. İyi bir tasarımın her sektör için farklı anlamlar taşıdığı mutlaka akılda tutulmalıdır. Bir moda şirketi ile mühendislik şirketinin, tasarım beklentileri çok farklı olacaktır, önemli olan bu farkı algılamak ve doğru bir analiz yapabilmektir. Bu açıdan web tasarım sadece görselleştirme değil bir mimar gibi mekan (web sitesi) ile insan (ziyaretçi) arasındaki bağlantıyı kurabilmektir.

Teknik

Web sitesinin teknik altyapısı kullanıcı tarafından daha az göz önünde olsa da kullanıcı deneyimini çok fazla etkilemektedir.

Mobil kullanımın giderek arttığı günümüzde web sitelerinin responsive (mobil uyumlu) olması giderek önem kazanmaktadır. Eğer siteniz mobil uyumlu değilse kullanıcıların ciddi bir kısmını en başta mutsuz etmiş olursunuz. Bu açıdan sitelerin mobil cihazlarda yüksek performans sergilemesi oldukça önemlidir.

Web sitesinin hızı, teknik açıdan önemli bir diğer konudur. 4 saniyeden daha uzun sürede açılan bir site, kullanıcı memnuniyetsizliği yaratır. Özellikle yüksek kaliteli resimler, flash animasyonlar sitenizin yüklenmesini geciktirirken, kullanıcıları sitenizden kaçırır. Bu açıdan görsellerin optimizasyonu, kod yapısının hız odaklı olması, gereksiz kodlardan kaçınılması büyük bir öneme sahiptir.

Ayrıca, On page SEO denilen yani web sitemizin arama motorları tarafından doğru algılanmasını sağlayan çalışmalar teknik olarak, web sitesi hazırlanırken içeriğe uygun olarak oluşturulmalıdır.


İçerik

İçerik belkide şu ana kadar saydığımız konulardan en önemlisi olarak göze çarpmaktadır. Doğru ve özgün içerik, kullanıcıların memnuniyetini yükseltir. İçeriğin özellikle net ve gerekli bilgileri sunuyor olmalıdır. Gereksiz bilgiler ve kullanıcının sitede ulaşmak istediği bilgiye ulaşmasını geciktiren uzun yazılar oldukça rahatsız edici olabilir.

İçerik üretiminde kullanılan dilin kullanıcı ve sektör profiline uygun, net ve anlaşılır olması oldukça önemlidir.

İçerik üretiminde arama motorlarında ön plana çıkılması planlanan anahtar kelimelerin doğal olarak vurgulanması büyük bir öneme sahiptir. Bu açıdan yazı ilk önce anahtar kelime vurgusu düşünülmeden yazılmalı daha sonra anahtar kelimeye göre revize edilmelidir.

Sonuç

Başarılı Web tasarım aslında, tasarım, teknik ve içeriğin optimize edilmesini gerektirir. İyi bir web sitesi ancak kullanıcılardan geri besleme alarak siteyi sürekli iyileştirmek suretiyle elde edilebilir. 

Sonuç olarak web tasarım yaptırırken tüm bu kriterlerin önemini aklınızda tutun ve web tasarımı şirket kültürünüz ve stratejinizle uyumlu hale getirmeye çalışın.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder