Bu Blogda Ara

29 Mayıs 2015 Cuma

3D Web Festivali 2015 ve WebGL

HızlıYOL Teknoloji olarak, 13 Mayıs 2015'de San Francisco'da 3D web festivaline katıldık. Açık söylemek gerekirse inanılmaz bir deneyimdi. WebGL konusunda uzman bir grubun çok başarılı sunumları gerçekten heyecan vericiydi.

Bilmeyenler için kısaca özetlemek gerekirse WebGL, openGL'in javascript gibi dillere uyum sağlaması için biraz değiştirilmiş halidir. Kısaca webgl html canvas elementi üzerinde 3 boyutlu görselleştirmeye izin veren açık bir web standardıdır.   Microsoft, Mozilla, Apple, Google ve Opera webGL çalışmalarını desteklemektedirler.

Özetlemek gerekirse WebGL ile browser üzerinde farklı bir eklenti yüklemeye gerek kalmadan proglamlanabilir, 3 boyutlu deneyimler yaratabilirsiniz.

Tasarım 3 boyutla giderek entegre olduğu günümüzde webGL ile web siteleri ciddi bir dönüşüm yaşamaya başlayacağı net olarak görülmekte. Ayrıca webGL tabanlı yazılımlar ile 3 boyutlu tasarım ve yaratıcılık farklı boyutlara ulaşacaktır.

Bu yazımda sizlerle festivalde rastladığımız bazı çalışmaları paylaşmak istiyorum.

Gravity / Xiaohan Zhang

Maratropa/ Marpi

Mountains of Mouthness / Goo Technologies  - Attığınız twit'leri dağlar seslendiriyor. (Anlatması zor deneyin:))

Nyumblies / Garth Morgan, Micah Berons

Yukarıda verdiğim örnekler internetten bulabildiklerimlerin sadece. Etkinlikte yukarıdaki gibi en az 20 örneği deneyimleme şansımız oldu. Özellikle VR ile birleştirilmiş örnekler gerçekten çok başarılıydı.

Etkinliğin ana sponsorlarından olan Leap Motion, el hareketleri ile WebGL'in gücünü birleştirerek oldukça etkili sunumlar yaptı.

Etkinliğin platinium sponsoru olan Autodesk, webGL ile tasarımdan sınırların kalktığından söz ederek, platforma verdiği desteği ortaya koydu.

Dünya'da var olan hızlı değişimin, orta vadede bizi çok farklı deneyimlere götüreceğinden hiç şüphemiz yok.

3D Web festival videolarına bu linkten ulaşabilirsiniz;

Youtube linki







1 yorum: