Bu Blogda Ara

25 Eylül 2016 Pazar

Kurumsal Teknoloji Dönüşümü için 6 Hızlı Adım

Teknolojik Dönüşüm


Şirketlerin kurumsal hayatlarında kullandıkları araçlar çoğunlukla günümüzün çok gerisinde kalıyor. Çalışanlar kurumsal çözümleri SIKICI buluyor, müşteriler kullanmak zorunda olmadıklarında, bu tip uygulamaları kullanmıyorlar.

Y ve Z kuşağını, X kuşağının anlayışı ile yönetmeye çalışan yöneticiler, çalışanları suçluyorlar. Hiç düşündünüz mü, her gün nerede olduğunu Facebook'tan görebileceğiniz çalışanın, her gün hangi işi yaptığını niye proje yönetim yazılımından takip edemiyorsunuz?

Dönüşümün, verilerin bulut (cloud) ortamında saklanmasıyla ve ya yeni bir ERP kurmakta olduğunu sanan yöneticiler, hiç risk almadan dönüşümün peşinden koşuyor. Büyük şirketlerden pazarlama ile süslenmiş ürünler satın alıp, bunları server'a kurmak dönüşüm değil sadece durumu kurtarmaktır.

Bu yazımızda teknolojik dönüşümden ne anladığımızı açıklamaya çalışacağız;


1- Connected (Bağlantılı) Çözümler


Bağlantılı çözümlerden söz ederken şirketi canlı bir organizma olarak düşünürsek tüm sistemin bağlantılı ve uyumlu çalışması olarak açıklanabilir. Yani tasarımdan, üretime, finanstan, iş güvenliğine tüm yapının senkronize olması oldukça önemli. Muhtemelen bunu zaten biliyoruz diyorsunuz. Bu noktada ana sıkıntı vücut örneğinden yola çıkarsak, dolaşım, sinir, lenf sistemlerinin birbirinden farklı ama uyumlu çalışması. Ama biz iş hayatında çalışan bir sistem bulduğumuzda tüm sorunlarımızı onunla çözmeye çalışıyoruz. Yani sinir sistemi iyi çalışıyor diye kan akışını sinir sistemi üzerinde yapmaya çalışıyor ve sonra da vücuda kızıyoruz. Bu metaforla anlatmak istediğim, tasarım, muhasebe, finans, üretimin farklı beklentilerinin tek tip bir yapıyla değil birbiriyle uyumlu bütünleşik bir yapıyla çözülmesi.

Yani farklı kanallar oluşturmalı ve bunları senkronize etmeliyiz.

2- IoT (Nesnelerin İnterneti)


IoT sadece eve yaklaşırken kombiyi açtıran teknoloji değildir. IoT fiziksel ağın, sanallaştırılması demektir. Bu açıdan kurumların iş akışlarını sadece üretimde değil her noktada sanallaştırarak daha yönetilebilir kılınması mümkün. Bağlantılı çözümlerin en önemli ayaklarından biri IoT altyapısı. Arabalar, makineler, fiziksel ortamın bir araya geldiği akıllı ortamlar yaratmak ve bilgi akışını daha yönetilebilir kılmak artık çok daha kolay.

3- Yapılandırılmış Veri


Veri bir şirket için en değerli hazine. Bu cümleyi farklı şekillerde binlerce kez duymuş olabilirsiniz. Bu veriyi anlamlandırmak için öncelikle yapılandırmak gerekiyor. Google nasıl size aradığınız siteyi buluyorsa, sizinde aradığınız veriyi bulabilmeniz şirketiniz için en önemli noktalardan biri.

4- Çalışan Memnuniyeti


Çalışanların şirket uygulamalarını kullandıklarında yaşadıkları mutsuzluğun kaynağı nedir acaba hiç düşündünüz mü? Hayatlarının ilk yıllarında internet ile tanışmış bir kuşağa sadece şirket zorluyor diye arayüzü kötü yazılımlar kullandırırsanız elde edeceğiniz sonuç gerçeği yansıtmayan ve güncel olmayan bir bilgi yığını olacaktır.

5- İletişim




İletişim tüm iş akışlarının ana öğesidir. İster yazılı ister sözlü olsun şirketin bilgi birikimi (know how'ı) iletişimdedir. Şirketinizde e-postalar ile kurduğunuz ilişki yapısı, gayri resmi olarak whatsapp ve facebook tarafından çoktan yenilgiye uğratıldı. Çoğumuz kabul etmesek de şirket içi iletişim Slack benzeri mesajlaşma uygulamaları ile yeni bir boyuta geçti. Daha sosyal, daha açık, gerçek zamanlı ve mobil bir iletişim artık kaçınılmaz.

6- ChatBot



AI (yapay zeka) çok moda konulardan biri. Mesajlaşmanın doğal bir iletişim kanalı olduğunu düşündüğümüzde, ChatBot 'ları bu ortamda koşan yardımcılar olarak tanımlayabiliriz. Bu arkadaşlara maaş vermemiz gerekmez ve 7/24 çalışırlar. ChatBot 'ları iş akışlarımıza eklediğimizde satış ekibimizin sağ kolu, insan kaynakları uzmanı muhasebenin kontrolü, toplantıların düzenleyicisi ve daha bir çok şey olabilirler. Tekrar tekrar yapılan işleri ChatBot 'lara bırakacağımız ve üretkenliğe odaklanacağımız günler sanırım geldi.

Sonuç


Bu yazımızda vurguladığımız altı nokta bizi başka bir noktaya taşıyor. Bu dönüşümü nasıl yöneteceğiz? Önemli olan doğru stratejiyi kurabilmek. Ve unutmayın bu adımları atmak için çok büyük bir şirket olmanız gerekmiyor, sadece bir yerden başlamanız gerekiyor.

hızlıYOL Teknoloji olarak bu yolda yanınızda olmak istiyoruz ve değişime inanıyoruz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder