Bu Blogda Ara

21 Ekim 2017 Cumartesi

ChatBot vs Arama Motoru

ChatBot Nedir?

Bu konuda daha önceki yazılarımızda daha fazla detay bulabilirsiniz. Kısaca ChatBot, mesajlaşma arayüzü üzerinden belirli konu ve kapsamda destek sağlayan uygulamalar olarak tanımlanabilir. Söz konusu destek yapay zeka çözümleri ile desteklenebileceği gibi standart akışlar ile de yapılandırılabilir.

Image result for chatbot google

ChatBot vs Arama Motoru

Bir sorunuz olduğunda bunu google'a sorabilirsiniz ve google size en uygun cevabı içeren siteleri getirmeye çalışır. Bu açıdan benzer şekilde ChatBot'ta sorulan soruya en uygun cevabı getirmeye çalışır. Bu şekilde bakıldığında ChatBot ve arama motoru birbirine oldukça benzer çözümlermiş gibi görünür. Özellikle web sitelerinde sık sorulan sorular ile ilgili arama yapmak yada bu soruları cevaplayan bir ChatBot olması arasında fark yokmuş gibi de görülebilir.

ChatBot uygulamalarında ChatBot'un cevaplarını arama motorundan getiren çözümler de mevcuttur. Ana sorun butip durumlarda arama motoru daha hızlı sonuç getireceği için daha etkili olacaktır. ve ChatBot'u kullanmak için bir neden kalmayacaktır.

Peki Fark Ne?

Arama motorunu kütüphanenizde duran bir Ansiklopedi olarak, ChatBot'u ise belli konularda uzman bir arkadaşınız olarak düşünebilirsiniz. Evet ansiklopedi çok işinize yarar ama arkadaşınızdan bilgi almak çoğunlukla daha cazip gelir.

İşte bu örnekten de anlaşılacağı gibi ChatBot bir arama motoru olarak değil, size asistanlık yapacak bir danışman olarak konumlandırılmalıdır. Bu temel farklılık iki platformu kesin bir çizgiyle birbirinden ayırır.


Arama Motoru gibi ChatBot

Eğer ChatBot'u bir asistan gibi konumlandırmazsanız, bir süre sonra anahtar kelimelerle cevap alınmaya çalışılan bir arama motoru haline gelir. Bu sebeple, ChatBot'un kişiliği, cevap vereceği soruların kurgulanması, çift yönlü iletişim sunması oldukça önemli hale gelmektedir.

Nasıl Bir ChatBot?

ChatBot'un net bir hedefi ve bu hedef doğrultusunda kurgulanmış hikayelere dayanan bir senaryosu ve kişiliği olmalıdır. Ancak bu şekilde kullanıcı ChatBot'u bir asistan olarak görmeye başlar ve bu şekilde sürekli kullanım sağlanabilir. Detaylar için www.hizliyol.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder