Şirketler için Mobil Uygulamalar ve Beacon Teknolojisi
Giriş
Beacon teknolojisi, dünyada giderek kullanımı artan bir teknoloji olarak ön plana çıkmaktadır. Beacon teknolojisi ile entegre olan bir mobil uygulama özellikle Amerika ve İngiltere'de bir çok firma tarafından etkin olarak kullanılmaktadır. Bu yazımızda,HızlıYOL Teknoloji olarak katıldığımız, Londra'da gerçekleşen Appsworld etkinliğinde edindiğimiz bilgileri paylaşmaya çalışacağız.Beacon Nedir?
Beacon'lar düşük enerjili Bluetooth cihazlar olup, fiziksel objelerin mobil cihazlarla iletişim kurmasını sağlayarak, uygulamalarda bir aksiyonun otomatik olarak tetiklenmesini sağlarlar. Bu sayade lokasyona bağlı teknoloji çözümleri geliştirilmesi kolaylaşmakta, mobil uygulamaların kişiye ve lokasyona özgü içerik oluşturmasını sağlar. Özellikle, dağınık lokasyonlarda çalışılan ve fazla bilgi toplanması / dağıtılması gereken durumlarda beacon teknolojisi yüksek fayda sağlayabilmektedir.
Beacon Teknolojisinin Önündeki Engeller
Beacon teknolojisinin uygulanması konusunda en büyük engeller, bluetooth'un açık olması ve ilgili uygulamanın mobil cihazda yüklü olması gerekliliğidir. Bir çok kullanıcı bluetooth'unu açık tutmak istememekte ayrıca yeni bir uygulama yükletme konusunda seçici davranmaktadır.Bu engeller, Beacon teknolojisinin özellikle şirket içi kullanımında kısmen ortadan kalkmaktadır. Şirketler sahada çalışan ekiplerine şirket uygulamasını yükletebilecekleri gibi bluetooth'un açık tutulmasını da sağlayabilirler. Bu açıdan şirket içi uygulamalarda Beacon kullanımı oldukça mantıklı hale gelmektedir.
Şirketler için Beacon Teknolojisi
Beacon teknolojisinin şirketler için yararlı olabilmesi için hedeflerin çok net belirlenmesi gerekmektedir. Özellikle büyük alanlarda yapılan tekrara dayalı işlerde beacon'lar ile şirket içi üretkenliği arttırmak mümkün olabilmektedir. Bu açıdan farklı endüstrilerde Beacon kullanımı ile ilgili örnekler konunun daha iyi anlaşılması için yararlı olacaktır.Mühendislik, Bakım ve Diğer Saha Hizmetleri
Binlerce saha çalışanı, bina ve tesislerde bakım ve mühendislik hizmetleri sunmaktadırlar. Genellikle mühendisler, zamanlarının önemli bir kısmını ilgili ekipman ve bölge ile ilgili bilgilere ulaşmakla yada ilgili ekipmanla ilgili formalara bilgi girmekle harcarlar. Bu önemsiz gibi görünen işler bir mühendisin ciddi zamanını alabilir. Aynı zamanda kayıtların doğru tutulması, yapılan tadilat / bakım çalışmasının doğru raporlanması yoğun iş temposunda yorucu hale gelebilmektedir.Peki Beacon'lar ne işimize yarayabilir? Sahada çalışan bir mühendisin ekipmanla ilgili bilgilere erişmesi için bluetooth'u açık bir telefonla ilgili ekipmanın önüne gelmesi yeterli olacaktır. Bu sayede mühendis ekipman yada ilgili lokasyon ile ilgili bilgilere ulaşabilir, yaptığı çalışma ile ilgili bilgileri mobil uygulama aracılığı ile sisteme girebilir.
Bu sistem sadece saha ekiplerinin değil şirkette bulunan diğer ekiplerinde işini kolaylaştırabilir. Örnek olarak, ofis yöneticisi bakım işinin ne kadar sürdüğünü anında görebilir. Yapılan çalışmalarda yaşanan sorunlara uygun eğitim planlaması yapılabilir. Bu örnekler daha da arttırılabilir, bu noktada önemli olan hangi bilginin hangi ekiplerin işine yarayacağının doğru olarak belirlenmesidir.
Bir sonraki aşamada işin niteliğine göre basınç, sıcaklık, nem ölçen sensörler siteme entegre edilerek, ilgili lokasyona gelindiğinde mühendis için önemli olan değerler otomatik olarak görüntülenebilir.
İnşaat Sektörü
İnşaat sektörü beacon kullanımı için en uygun sektörlerden biridir. Beacon kullanımı ile hangi ekibin yada taşeronun nerde çalıştığı ve hangi işi yaptığı takip edilebilir. Beacon'lar sahada kullanılan ekipmanlarla entegre edilerek, ekipmanların üretkenliği arttırılabilir ve ekipmanlarla ilgili doğru raporlar oluşturulabilir.Ayrıca beacon'lar ile iş güvenliği konusunda etkin bir sistem oluşturulabilir. Örnek olarak, iş güvenliği için tehlikeli bir bölgeye girildiğinde ilgili mühendise uyarı gönderilebilir. Bu sayede gerekli önlemler daha hızlı ve etkili olarak alınabilir.
Sağlık Sektörü
Özellikle hastanelerde çalışanların doğru zamanda, doğru yerde, doğru bilgiye ulaşması Beacon'lar ile sağlanabilmektedir.Bu sistem ile hastane için yer bulma, konumla ilgili bilgi paylaşamı kolaylıkla sağlanabilmektedir. Ayrıca sistem ile hasta bilgilerine doktorların kolaylıkla ulaşması, hastanede kullanılan cihaz bilgilerine hızlıca ulaşılması ve ilgili notların kolaylıkla sisteme girilmesi sağlanabilir.Doğru uygulama ve Beacon sistemi ile hastaların ve hastane ekiplerinin, bina içi hareketleri izlenerek, hastane yönetiminde üretkenlik yükseltilebilir. Katıldığımız Appsworld etkinliğinde konuşma fırsatı bulduğumuz hastane yöneticileri, doğru altyapı, kullanımı kolay uygulama ve beacon sistemi ile bilgi yönetimi, tesis yönetimi ve raporlama konularında ciddi avantaj sağlandığını belirtmişlerdir.
Ulaşım Sektörü
Özellikle raylı ulaşımda otomasyon zaten etkin olarak kullanılan bir teknolojidir. Özellikle İngiltere ve Amerika'da metro ve hızlı tren sistemlerinde Beacon kullanımı giderek artmaktadır.Ulaşım sektöründe, bilgi hem kullanıcılar hem de çalışanlar için büyük bir öneme sahiptir. Beacon'lar özellikle GPS'in zayıf olduğu alanlarda sürücülere lokasyona bağlı olarak yol gösterici bilgi paylaşımı yapılmasını sağlayabilirler. Ayrıca Beacon'lar GPS'in doğruluğunu arttırmak içinde kullanılabilirler.
Ulaşım ağı farklı yerlerde bulunan bir çok ekipman içerir. Bu ekipmanların bakımı ve diğer sensörlerle bilgi paylaşımı için Becaon'ların kullanılması mümkündür. Bu sayede bakım ile ilgili süreçler optimize edilebilir.
Turizm Sektörü
Turizm sektöründe Beacon'lar turistlerin gerek havalimanı, gerek şehir içinde levha bilgilerini ve bulundukları bölge ile ilgili bilgileri kendi telefonlarındaki uygulamadan kendi dillerinde edinmleri sağlanabilir. Örnek vermek gerekirse, Çin'den gelen bir turist Atatürk Havalimanın'da gümrük bölgesine yaklaştığında konu ile ilgili bilgileri Çince olarak telefonunda görebilecektir. Bu örnekler daha da arttırabilir.Ayrıca daha önce bahsedildiği gibi turizm sektöründe de Beacon'lar tesis yönetimi ve saha personelinin yönetimi için kullanılabilir.
Tüm Sektörlerde Kullanılabilecek Özellikler
Beacon'lar sektörden bağımsız olarak aşağıda belirtilen amaçlar için de kullanılabilir;
- Otomatik Kayıt
- Bilgilendirme Uyarıları
- Süreç İzleme
- Varlık Yönetimi
- Lokasyon bazlı Bilgi İletişimi
- Kullanıcı Yardımı
- Navigasyon Yardımı
SONUÇ
Sonuç olarak, Beacon Teknolojisi günümüzde giderek gelişen bir teknoloji olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle belirlenen sorunlara uygun şirket içi uygulamalrın geliştirilmesi, şirketlere önemli faydalar sağlayabilir.
Dünyada hızla ilerleyen bu teknolojinin Türkiye'de kullanımı oldukça kısıtlıdır. Bu kullanımın artmasının özellikle dağınık saha çalışması yapan şirketler için çok yararlı olduğu görülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder