Bu Blogda Ara

3 Eylül 2016 Cumartesi

Beacon Nedir? iBeacon vs Eddystone

Beacon Nedir?

Beacon, tek taraflı sinyal gönderen, veri işleme kabiliyeti olmayan, gönderdiği veri paketi ile mobil cihazlarda bazı uygulamaları tetikleyerek, fiziksel çevre ile etkin iletişim sağlayan sensörlerdir. Bu aptal sayılabilecek cihazların en önemli avantajı, düşük enerji tüketimleri ve düşük maliyetleridir.

Beacon akıllı kullanıldığında fiziksel çevre ile etkileşim sağlayan çok başarılı projeler geliştirilebilmektedir.

Dünyada en çok fuar, sergi salonu, depo yönetimi, mağaza etkileşim gibi konularda kullanılabilmektedir.

Bu noktada önemli olan noktalar; Beacon telefonla etkileşebilmesi için Bluetooth'un açık olması ve beacon'ın telefonda bulunan bir uygulamayı tetiklemesi gerekmektedir. Yani beacon sadece tetikleyici vazife görmekte, üzerinde herhangi bir işlem yapmamaktadır.

iBeacon

ibeacon fiziksel bir ürün değil, bir teknolojidir. Apple tarafından geliştirilmiş olan bu protokol ile bluetooth beacon'lar iOS7 işletim sisteminden itibaren iphone ve ipad'ler ile iletişime geçebilmekte ve tetikledikleri uygulamaları uyandırabilmektedirler.

Bu noktada ibeacon teknolojisinin sadece, iphone'larla çalıştı fikrine kapılmanızı istemem. Küçük farklar olmakla birlikte ibeacon'lar android telefonlardaki uygulamaları da tetikleyebilirler.


BLE Nedir?

ibeacon teknolojisini anlamak için BLE (Bluetooth Low Energy)'nin ne olduğunu anlamak oldukça önemli. BLE'yi Bluetooth 4.0 veya Bluetooth Smart gibi isimlerle de duyabilirsiniz. Bu iletişim kanalının en önemli özelliği düşük enerji kullanımı ve mobil cihazlarda native (doğal) olarak bulunması. İşte beacon teknolojisi BLE kanalını kullanarak çalışan bir sistem olarak bu açıdan ön plana çıkıyor.

GPS varken ne gerek var?

Bu soru gayet makul bir soru aslında.  GPS güçlü bir yönetem olsa da iki nokta ciddi sorun yaratmakta;
- Yüksek enerji tüketimi. GPS kullandığınızda mobil cihazın pili oldukça çabuk tükenmektedir.
- Kapalı alanda hata oranı oldukça karmaşık sonuçlara sebep olabilir.

Bu yüzden beacon'lar ile çok az pil tüketimi ve yüksek netlik ile yayın yapabilirsiniz.

Örnek olarak garaja yaklaştığınızda kapının açılmasını istiyorsanız, GPS'de siz daha sokağa girmeden kapı açılabilir, halbuki beacon ile 5 metre yaklaştığınızda kapıyı açtırabilirsiniz.

Kapsama Alanı

Bir beacon ortalama 70 metreye kadar yayın yapabilir. Güç kaybını kullanarak, farklı mesafelerde farklı uyarıları tetikleyebilirsiniz. Örneğin beacon'ın bulunduğu dükkana girerken farklı, kasaya giderken farklı, çıkarken farklı bir uyarı yayınlatabilirsiniz.

Eddystone Beacon

Eddystone Google'ın açıkladığı beacon protokolü olarak kısaca tanımlanabilir. Kullanıcı için aralarındaki ana fark, Eddystone'nun url yayınlayabilmesi.

Daha teknik olarak incelersek 4 ana farktan söz edebiliriz;

1- iBeacon, Android ve iOS uyumlu ama sadece iOS için native'dir.
2- Eddystone, Android ve iOS uyumludur.
3- iBeacon bir veri paketi ve bir ID  yayınlar. Bu veri grubu, UUID, Major ve Minor'dan oluşur.
4- Eddystone ise 3 farklı paket yayınlar. Bu veri grupları, ID (Eddystone UID), url ve TLM (Telemetri)'den oluşur.

Ve elbette,  Eddystone opensource iken iBeacon Apple tarafından kapalı bir protokoldür.

Fiziksel Web

Fiziksel web google tarafından geliştirilen bir kavramdır. Aslında mantık oldukça basit, siz chrome'un bir eklentisi olan physical web uygulamasına izin veriyorsunuz. Daha sonra sokakta, AVM'de havalimanında çevrenizde yayınlanan URL'leri görebiliyorsanız. Yani tam anlamıyla fiziksel web ile iletişime geçiyorsunuz.



Yukarıda gördüğünüz aslında anlatmak istediğimizin özeti. Çevrenizle etkileşimli bir arama motoru tam Google'lık bir inovasyon.


Bu işi bir örnekle süsleyelim. Park cihazı ile fiziksel web ile etkileşmek;



Bir örnekte sıra beklemek istemeyenlere gelsin;



hızlıYOL Teknoloji ve Beacon Teknolojileri

hızlıYOL teknoloji olarak, ibeacon ve Eddystone temini ve projelerin geliştirilmesi konusunda hizmet sunmaktayız.

Beacon konusunda ana partnerimiz OnyxBeacon. Ortağımızla birlikte kurumsal çözümler geliştiriyor, size anahtar teslim projeler sunuyoruz.

Şantiyenizi, çalışma alanınızı, mağazanızı, showroom'unuzu ofisinizi akıllı hale getirmek, personel ve makinelerinizi offline dahi olsanız takip etmek, stok ve konferans yönetimine değer katmak için sizlerle tanışmak istiyoruz.

mail adresimiz : info@hizliyol.com

daha fazla bilgi için tıklayın





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder