Bu Blogda Ara

16 Haziran 2018 Cumartesi

Bir ChatBot Uygulaması : Evimin Değeri - Bir milyon Mesaj

ChatBot uygulamaları mesajlaşma platformları üzerinde çalışan otomatik ajanlar olarak tanımlanabilir. Farklı teknolojiler kullanılarak hazırlanabilecek ChatBot'lar ile farklı bir deneyim önermektedir.

ChatBot Deneyimi - 1 milyon Mesaj ve Ötesi

ChatBot uygulaması kullanıcıya oldukça büyük bir özgürlük verir. Kullanıcı Facebook Messenger gibi alıştığı bir ortamda yazışarak belli işlemleri yapma şansı bulur. Bu özgürlük ChatBot tasarımını zorlaştıran bir etken olarak da ortaya çıkar. ChatBot'un doğru bir analize, hedefe sahip olması projenin başarısını yakında etkiler. hızlıYOL Teknoloji olarak ChatBot analiz, tasarım, persona konularında çalışmalar yapmaktayız. ChatBot projesinin şirket yapay zeke stratejiniz ile uyum içersinde olması oldukça önemli.

Evimin Değeri ChatBot Uygulaması

Ev değerleme konusunda hizmet veren tamamen bir karar ağacı mantığı ile çalışan Evimin Değeri ChatBot'u Türkiye'nin en çok kullanılan ChatBot uygulamasıdır.

Evimin değeri sorduğu sorulara aldığı cevaba uygun olarak ev değeri konusunda tahmin yapar.

Son 6 ayda 90.000 kullanıcıdan toplam 1 milyon mesajlık trafik sağladık. Bu sürede 25.600 ev için değer tahmini yaptık. Eğer bu çalışmayı canlı chat ile yapsaydık, ev değerlemesi başı 3 dakika harcayacağımız varsayarak toplam 1.290 saatlik efor harcamamız gerekirdi.(Yani 6 ay boyunca 1 kişi sürekli ev değerleme sorularına cevap vermeliydi.)  Bu basit hesaplama bile ChatBot ile otomasyonun ne kadar yüksek getiri sağladığını göstermesi açısından önemli.

Bu otomasyonun ötesinde arka planda inanılmaz bir data topladık. Kullanıcıların ev tercihleri ile ilgili öngörülere ulaştık ve tüm bu çalışma için tek kuruş reklam vermedik.

Kullanıcılar Memnun Mu?

Bu konuda sadece İstanbul, Ankara, İzmir üzerinde değerleme yaptığımız ve karşısında bir insan olmasını bekleyenlerin memnuniyetsizlerinin yanında kullanıcıların oldukça memnun kaldığını söyleyebiliriz.

Aşağıda Facebook Messenger üzerinde kullanıcıların yaptığı değerlendirme puanı görülmektedir. Bu puan uygulamanın genel olarak beğeni gördüğünü göstermektedir.


Kullanıcılara ev değerledikten sonra yaptığımız anket sonuçları da oldukça önemli bir veri olarak görülmektedir. Bu ankette basit olarak evin değerini kullanıcıların nasıl bulduğu sorulmakta normal, düşük ve yüksek seçeneklerinden birini seçmeleri istenmektedir. Kullanıcıların %47'si belirlenen değeri normal bulmuştur.



ChatBot uygulamasını kullananların illere göre dağılımı aşağıda görülmektedir.



Değerlenen daireler site içinde ve site dışında olduğu şeklinde 2'ye ayrıldığında aşağıdaki sonuç ortaya çıkmaktadır.



Değerlenen evlerin aylık kiraları ele alındığında 3 büyük şehirdeki kira profili de ortaya çıkmaktadır.


Bina yaşları incelendiğinde ise 3 büyük şehirde bina yaşları ile ilgili genel dağılım gözlemlenmektedir. Değerlenen binaların %27'si yeni, %30'u ise 15 yıl üstü yaşa sahiptir.



SONUÇLAR

Evimin Değeri ChatBot'u ev değerleme konusunda kullanıcılara yardımcı olurken yeni ev değerlenlerin daha yüksek değer beklentisinde olduğunu ortaya koymaktadır. Bu açıdan yeni ev fiyatları konusunda çok büyük bir belirsizlik olduğu görülmektedir.

Kiraların en yüksek olduğu il İstanbul olarak ön plana çıkarken, yeni binalarda kiralar ortalamaya gör düşük seyretmektedir. Site içi binalarda kiralar yüksek ve fiyat beklentisi ise kiraya bağlı olarak daha da yüksektir.

Bu sonuçların sayısı daha da arttırılabilir. Bu noktada ana hedefimiz doğru hedeflenmiş bir ChatBot ile ciddi bir farkındalık artışı sağlanabileceğini göstermektir.

ChatBot'u denemek için;


Aklınızda bir ChatBot projesi var ise tasarımdan, analize, personadan geliştirmeye hızlıYOL teknoloji olarak yanınızdayız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder