1- Teknoloji yatırımlarının geri dönüşümü nasıl hesaplanır?
Eğer bir şirketiniz varsa, bir şekilde zaten ana operasyonlarınızı yönetebiliyorsunuzdur. Yönetememiş olsaydınız şirketiniz batmış olurdu. İşte bu zaten işi bir şekilde yapabiliyor olma durumu, süreçleri optimize etme noktasında kazancı ölçmemizi zorlaştırır. Diyelim satış yapan bir firmayız ve yılda kişi başı 100.000 TL'lik satış yapıyoruz. Teknoloji danışmanı, CRM kullanırsanız bu satışın 150.000 TL 'ye yükseleceğini belirttiğinde buna inanmanız kolay olmayacaktır. Çünkü teknolojinin sağladığı görünmeyen avantajların 50.000 TL ek satışa imkan vereceğine inanamazsınız. Bu sebeple teknoloji satışı yapanlar referans ve sektörel örneklerin üzerinde dururlar. A firması satışlarını %50 arttırdı derler. Bu noktada sorulması gereken %50'lik artışın ne kadarında CRM yazılımının katkısı olduğudur.
Peki teknoloji yatırımlarının dönüşümünü nasıl hesaplayacağız. Bu noktada elbette denemek ve elde edilen somut sonuçları kullanmak oldukça önemli. Denemek kadar vazgeçebilmek de gerekiyor. Yani örneğimizden devam edersek CRM'i denemeye başlayıp, aylık olarak satış performansını takip eder ve önceki dönemlerle karşılaştırdığınızda yatırımınızın geri dönüşümünü net olarak görürsünüz. Bu geri dönüşüm eğer sizi tatmin ediyorsa teknolojiyi kullanmaya devam edersiniz aksi halde vazgeçersiniz.
Teoride durum bu kadar basitken pratikte ne yazık ki aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Özellikle büyük teknoloji firmaları, yüksek ön yatırım ve eğitim giderleriyle, ilgili teknolojiden vazgeçmenizi önlerler. Yani siz yeterli faydayı görmeseniz de yapılan yatırımı çöpe atamayacağınız için teknolojiyi kullanmaya devam edersiniz. Daha da kötüsü orta düzey yöneticiler yapılan yatırımın yanlışlığı ortaya çıkmasın diye teknolojiyi üst yönetime karşı korumaya çalışırlar.
İşte bu sebeplerden dolayı, teknoloji yatırımlarında SaaS modelini (aylık ödeme modelini) benimsemek, ön yatırımı minimize ederek faydayı hızlıca görebilmek ve gerekirse vazgeçebilmek oldukça önemlidir. Ve elbette faydayı doğru ölçmek için doğru parametreleri belirlemek gerektiği de unutulmamalıdır. Çeviklik ve yalınlıktan söz edilen dünyamızda yatırım kararlarında da aynı prensipleri takip etmek gerekmektedir.
2- Yeni müşteri bulmak için teknoloji araçları nelerdir?
İşte tam da bu sebeple yeni müşteri bulmak için yeni teknolojileri etkin olarak kullanabileceğimiz yollar belirlemeliyiz. Şunu unutmamak gerekiyor, hizmet ve ürünümüzün niteliği ne olursa olsun, potansiyel müşterinin bu ürüne ona ulaştığımız anda ihtiyacı olması çok yüksek bir olasılık değil. Bu sebeple, doğru kişilere ulaşmak, sistemli bir şekilde markamızın bu insanlar arasında bilinirliğini arttırmak, dinamik ve kararlı bir müşteri yaşam döngüsü oluşturmak gerekiyor.
Yani öncelikle mevcut durumu analiz etmeli sonrasında da teknoloji ile ilgili adımları atarak ilk soruda açıkladığımız yatırımın geri dönüşünü, kurallarına uygun olarak ölçmeliyiz. Bu noktada ölçeği de mutlaka doğru belirlemeliyiz. Mesela günde 3 TL'lik dijital reklam verip 5 gün sonunda ne arayan var ne soran demek ne kadar yanlışsa günde 1.000 TL reklam verip bak telefon susmuyor demek de o kadar yanlıştır. Bu sebeple sektör ve ürüne göre doğru kapsam ve hedefler belirlenmeli yatırımın geri dönüşü bu kriterlere uygun olarak takip edilmelidir.
3- İş süreçlerini iyileştirmek için neler yapılabilir?
Değişimi yönetmek konusunda yüzlerce makale ve kitap bulabilirsiniz. Açıkçası bu noktada liderlik, kararlılık ve vizyon değişimin başarısı için en önemli kriterler olarak ön plana çıkıyor.
Bir balıkçıya artık ağ atmana gerek yok tek düğmeye bastığında tüm balıklar güvertene atlayacak dediğinizde önce sevinecek sonra da yaptığı iş ile ilgili tüm şevkini kaybedecektir. Teknolojinin amaçlarından biri verimliliği arttırmak süreçleri iyileştirmektir ama bu amaç şirketin ana motivasyon ve vizyonu çevresinde yapılandırılmalıdır.
Yani çalışanların, müşterilerin, kullanılan ekipmanların ihtiyaçları çevresinde optimum noktanın bulunması için yapılan çalışmalar kullanılabilir ürünler doğurur. Amaç iş yapış şeklinin tamamen değiştirilmesi değil yeniden yapılandırılmasıdır. İşte bu bakış açısıyla başarılı teknoloji projeleri geliştirilebilir.
İş sürecini iyileştirmek için hadi bir mobil uygulama yapalım şeklinde başlayan çoğunlukla tamamen farklı özelliklerin bir araya getirildiği bir İsviçre çakısını andıran çözümler sadece anlık bir sansasyon yaratırken elde edilen sonuçlar şişirilse dahi sönük kalmaktadır.
İş yaşamında inovasyon bu tarafıyla oldukça naif bir konudur. Süreçlerin doğal ve bir o kadar şık olarak çözülmesi, çalışanların sadece kullanıcı değil iç müşteri olarak ele alınması gereken ve ölçümlenmesi - sürekli iyileştirilmesi gereken bir süreçten söz ediyoruz. Bu açıdan süreç iyileştirmeleri tamamen outsource edilebilecek teknolojik çözümlerden ibaret değildir. Kimse açık kalp ameliyatı yaptırmak istemez ama gerektiğinde yaptırır. İşte bu sebeple iş süreçlerinin iyileştirilmesi konusunda farkındalık ve gereklilik mutlaka şirketler tarafından içselleştirilmelidir.
4- Gerçek ihtiyaçlar nasıl belirlenir?
Ürüne göre ihtiyaç belirlenmemelidir. Bu tehlikeli bir yaklaşımdır. Kullandığınız bir uygulamaya ek bir modül eklendiği için o sizin ihtiyacınız haline gelmez. Bu sebeple ihtiyaçlar konusunda seçici ve inatçı olmak önemlidir. Eğer bir ihtiyaç belirlendiyse mutlaka kayıt atına alınmalı ve çözüm yolları araştırmalıdır.
Özet olarak şirketimin CRM'e ihtiyacı var cümlesi doğru bir yaklaşım değildir. Şirketinizin müşteri yönetimini iyileştirmek için yapılacak çalışmalara ihtiyacı vardır ve bu çalışmalar için CRM iyi bir araç olabilir. Bu noktada vurgulamak istediğim ihtiyaçlarla, araçların karıştırılmaması gerektiğidir.
5- Teknoloji stratejileri nasıl oluşturulur?
Sektörünüze özel ve farklı uygulamaları en kolay fark edebilecek olanlar yine sizlersiniz? Teknolojinin ulaştığı kişi sayısı arttıkça oluşan fırsatlar her şirket için yeni kapılar açıyor. İşinizi daha iyi nasıl yapabileceğinizi, yeni müşterilere nasıl ulaşacağınızı planlamak ve sürekli bu konuda şirketinizi iyileştirmek ancak doğru bir strateji ile mümkün.Sadece rakiplerinize değil geleceğe bakarak, farklı sektörlerden anolojiler yaparak çok başarılı ürün / hizmet kanalları oluşturabilir, süreçlerinizi iyileştirebilirsiniz.
6- Performans takibi nasıl yapılır?
KPI (Anahtar Performans Göstergeleri) belirlenerek teknoloji kullanımı sürekli ölçümlenmelidir. Nasıl çalışanlarınızı değerlendiriyorsanız, kullandığınız yazılımları, iş akışlarını da aynı şekilde değerlendirmelisiniz. Planlama için kullandığınız yazılımı sırf alıştığınız için mi yoksa yüksek performans sağladığı için mi kullanıyorsunuz? Üretimde kullandığınız teknolojileri değiştirseniz ne olur? Bu gibi sorular ancak analitik sonuçlarına göre elde edilebilir. Eğer bir süreci kısaltmak istiyorsanız, süreci ancak gerçek zamanlı yönetebildiğinizde bir çözüm bulabilirsiniz. Kimi zaman koca bir şirkette küçük bir iş akışı dar boğaz yaratabilir. İşte tam da bu sebeple konuya analitik yaklaşmak oldukça önemlidir.
hızlıYOL Teknoloji ve Dönüşüm
hızlıYOL Teknoloji olarak, kurumsal çözümleri daha etkin olarak kurgulamaya odaklandık. Fayda odaklı çözümler konusunda hep ısrarcı olduk. Çalışmalarımıza bu vizyonla devam edeceğiz. Size değer katmamızı isterseniz bizi arayın, farkı hissedeceksiniz.
0216 405 10 32
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder