Yeni Bir Dönüşüm
Şirketinizin iş akışlarını yönetebilmek için birçok farklı yazılım kullanıyor olabilirsiniz. Süreçleri yönetmek aslında insanlar arasındaki iletişimi yönetmekle mümkün olabiliyor. Süreçleri çalışanlardan bağımsız kurgulamak, teorik olarak verimliliği artırırken, pratikte ümit edilen sonuçları doğurmuyor.
Sürekli bir değişim olacağından bahsediliyor. Oysa ki bu değişim adım adım hepimizi içine almaya başladı bile. Çevremize baktığımızda sadece süreçlerin değil fiziksel dünyanın da dijitalleştiğini görüyoruz.
Nesnelerin İnterneti (IoT)
Nesnelerin interneti dendiğinde aklınıza sensörler geliyorsa, asıl değişimin farkına varamamışsınız demektir. Sensör, Beacon ve ya micro-bilgisayarlar sadece nesnelerin interneti için kullanılan ve zamanla değişecek olan araçlardır. Nesnelerin interneti aslında canlıların, araçların ve çevremizdeki her şeyin dijitalleşmesi anlamına geliyor. Aramızdaki iletişimin, kullandığımız cihazlar, içinde yaşadığımız ev, çalıştığımız ofis, giydiğimiz kıyafetler, masamızın üzerinde duran resim, evde beslediğimiz kedi aslında tüm bu "şeylerin" dijital olarak ilişkilendirilmesi dünyayı bambaşka bir aşamaya taşıyacaktır. Bu değişimin tam anlamıyla yıkıcı bir değişim olacağı açıktır ve önümüzdeki yıllarda insan bugünkü insandan çok farklı bir hayat yaşayacaktır.
Değişim ve Getirdikleri
Yukarıda bir bilim-kurgu kitabından bir paragraf gibi anlattığım değişim aslında gün ve gün yaşanıyor. Elbette gidilen bu yolda ara adımlar ve araçlar kullanılıyor. Ama bu değişim getirileri itibariyle tüm sistemi kontrol eden tek bir platform değil, entegre olabilen sistemler bütünü olarak gelişiyor.
İhtiyaçlar özelleşiyor diyebiliriz. Herkes kendine özgü çözümlerin peşinde; çünkü değişim insanların birey olarak kendilerini tamamlamalarına, çevreleri ile bütünleşmelerine imkan veriyor.
Kurumsal Bakış
Kurumsal bakış açısından değişen bu dünyada beklemek ve sadece değişimi gözlemlemek, yapılabilecek en büyük yanlıştır. Bizim ülkemizde önemli görülmeyen strateji adımının artık bir artı değil, varlık nedeni haline geldiği günleri yaşamaya başlıyoruz.
Şirketlerin çalışan, mekan, araç, makine arasındaki ilişkileri daha etkin olarak yönetebildikleri çözümlere ihtiyaçları var. Artık amaç sadece rapor almak değil, yaşayan bir organizma olan şirketin sağlığını her an izleyebilmek ve gerekli müdahaleyi yapabilmektir.
Nasıl?
Bu sorunun bir çok cevabı var ama en önemlisi artık çalışanları sürecin temeline oturtmak. Çalışanlar işleyen bir sürecin dişlileri değil, o sistemi çalıştıran sinir uçları olarak düşünülmelidir.
Dolayısı ile önemli olan süreç içerisinde yer alan, çalışan, makine, ekipman ve mekan arasında iş hedeflerimize uygun etkileşimin yaratılmasıdır. Bu etkileşimi kurarken dikkat edilecek en önemli husus verinin doğal olarak bu noktalar arasında hareket etmesini sağlayabilmektir.
Anlık Mesajlaşma ve Bot'lar
Anlık mesajlaşma Facebook Messenger, Whatsapp gibi uygulamalarla hayatımıza girmiş olan doğal bir iletişim aracıdır. Bu araçların içerisine, yapay zeka (AI) noktasına doğru açılım sağlayan mesajlaşma Bot'larının girmesi, aslında iş süreçlerinin yönetilmesine yeni bir boyut katıyor.
Fabrikalarda robotların kullanılmaya başlanması gibi, yöneticilerin işlerinin de kısım kısım otomatize edilmesi için mesajlaşma içerisinde Bot'ların kullanılmaya başladığını görüyoruz. Bu açıdan Bot'lar şu an kullanılan basit halleri ile çok tekrarlanan aktiviteleri yönetebilir durumdalar, ki bu bile oldukça önemli bir gelişme olarak görülebilir.
Bot, IoT ve Mesajlaşma
IoT ile mekan, araç ve makinelerle haberleşebilen, standart iş akışlarını Bot'larla yöneten ve tüm bunları anlık mesajlaşma uygulaması ile insana bağlayan bir akış sağlamak, verimlilik ve yönetim açısından yeni bir sayfa açıyor.
hızlıYOL Teknoloji olarak son bir yıldır akıllı mesajlaşma üzerinde çalışmalar yapmaktayız. Önümüzdeki dönemde duyuracağımız yeni platformumuz ile akıllı mesajlaşma, Bot'lar ve Beacon'ların entegrasyonu ile akıllı yönetim süreçleri oluşturmayı amaçlıyoruz.
İş süreçlerinizi, her bir noktasında, Beacon ve Bot'larla oluşturulmuş dijital akışlara dönüştürerek, öncelikle kritik iş akışlarınızı daha yönetilebilir kılmayı hedefliyoruz. Elbette adım adım geliştirilecek bu süreçte en çok bizimle beraber hareket eden / edecek olan topluluğa (community) güveniyoruz.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için;
info@hizliyol.com 'a email'lerinizi bekliyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder