Sitenin açılış hızı dönüşüm oranlarını direk olarak etkilemektedir. Sadece sitenizi hızlandırarak ciddi bir performans artışı sağlayabilirsiniz.
Buna ek olarak sitenizin hızlı olması Google aramalarında ön plana çıkmanız için önemli bir sinyaldir.
Web Siteniz Yavaş mı?
Öncelikle aşağıdaki linkten "Google Page Speed Insights" aracı ile web sitenizin performansı ile ilgili bilgi alın. Bu bilgiler optimizasyon için size yol göstercektir.
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
Puanınız 100 üzerinden 70'in altındaysa sıkıntı büyük demektir.
Bu aracı kullandıktan sonra daha detaylı analiz için websitenizi Chrome'da açın F12'ye basın, sonrada açılan sayfada Network tab'ını açın. Aşağıda görüldüğü gibi hangi bağlantı tipinde 2G / 3G / 4G /Wifi performansı görmek istiyorsanız, o performansa göre seçim yapın ve F5'e basın Sitenizi hızını ve açılıştaki ekran görüntülerini göreceğiniz bir rapor oluşacaktır.
Bu rapor şu şekilde görülecektir;
Bu raporda yüklenme süresi (kırmızı ile görünen) sizin için en önemli verilerden biridir. Sayfanın ekran görüntülerine ise süreye bağlı olarak yukarıdaki kısımdan ulaşabilirsiniz.
Bu hız raporunda hangi dosyanın ne kadar süre aldığı rahatça görülür. Bu akış diyagramında özellikle resim dosyaları, js dosyalarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çalışmalar yaptıkça bu raporu kullanarak sayfanızı test edebilirsiniz.
Hızlandırmanın Yolları
Web sitesini hızlandırmak için yapılabilecekler;
1. Web sitenizde bulunan görselleri optimize edin.
2. html, js ve css dosyalarını minimize edin.
3. html içerisinde bulunan js linklerini "async" etmeyi ve body'nin sonuna almayı deneyin.
4. Gzip ile sayfayı sıkıştırın. Ama önce sıkıştırılmış olup olmadığını aşağıdaki linkten kontrol edin. https://www.websiteplanet.com/tr/webtools/gzip-compression/ (Thank you Jolene Herb for this gzip tool suggestion. It works better)
5. Tarayıcı ön belleğini kullanın. Bunu yaparken hangi dosyaların ne kadar zamanda bir güncelleneceğini belirtin.
6. "Service Worker" kütüphaneleri ile dinamik ön cache'leme yapmayı deneyin. "Service worker" ile hangi dosyaların cache'den hangilerinin güncel olacağını yönetebilirsiniz.
7. Sunucu yanıt sürenizi 200ms altına çekin.
8. Özellikle uzun sayfalarda ilk açılışta görünen sayfanın ilk kısmını öncelikle yükleyin. Bu çalışma yazılım bilgisi gerektirir ve css'i ikiye bölmeniz gerekebilir.
9. Gereksiz CSS dosyalarından kurtulun ve bu dosyaları birleştirin.
10. Font'lar basit gibi görünen bu konu yanlış uygulandığında sitenizin performansını düşürebilir. Az sayıda basit font kullanmaya çalışın.
Daha Hızlı Bir Websitesi için
Yukarıda saydığımız 10 madde biraz kodlama bilginiz var ise yapabileceğiniz adımlardır. Amatör olarak da bir çok adımı yapma şansınız var. Detaylara bu yazıda girmiyorum ama Google'da oldukça fazla kaynak var.
Elbette siteniz çok büyük veya bu işlerle uğraşmak istemiyorsanız profesyonel bir ekiple çalışmak isteyebilirsiniz. Bu tip bir durumda şu anki site hızınızı ve google puanını kayıt edin ve çalışma sonrası performansı objektif olarak değerlendirin. Aksi durumda hızlandı diyerek cache'leme yapıp siteyi size yutturabilirler.
Aklınızda bulunsun hızlıYOL Teknoloji olarak bu konuda sizlere destek verebiliriz.
0216 405 1032
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder