Bu Blogda Ara

17 Temmuz 2017 Pazartesi

Progressive Web App (PWA) Nedir?



PWA

Progressive Web App, google tarafından ortaya koyulan yeni nesil bir mobil web deneyimi vaad eden bir çözümdür. Google stratejik olarak tüm çözümlerde güçlü olduğu ve gelirinin büyük kısmını oluşturan web'i merkeze koymaya çalışmaktadır. Bu amaçla özellikle mobil uygulama deneyimini browser üzerinden bir web uygulaması ile yaşatacak PWA teknolojisi giderek gelişmektedir.

Özet olarak PWA bir internet sitesinin mobil uygulamaya benzer bir deneyim yaşatmasını hedefler. Uygulama indirmeden browser üzerinden yeni ve hızlı bir deneyim oluşturulur.




PWA ile neler yapılabilir?

PWA ile bir web sitesi etkin bir mobil uygulamaya dönüşür.

  • Push Notification: Bir PWA web sitesi ile mobil uygulama gibi notifikasyon gönderebilirsiniz.
  • Offline Çalışma: PWA offline çalışabilir.
  • Ana ekrana ikon ekleme: Bir uygulama gibi web sitesinin iconu ana sayfaya eklenebilir.
  • Geolocation: PWA coğrafi lokasyon bilgisine ulaşabilir.
  • Camera ve fotoğraflara ulaşma imkanı
  • Titreşim

Niçin PWA?

  • PWA bir web sitesi ile kullanıcılara appstore'a gitmeden uygulama kalitesinde bir deneyim tasarlayabilirsiniz. Ayrıca push notification ile de sürekli bir etkileşim yaratabilirsiniz.
  • Güncellemeler sürekli olur yani appstore'da olduğu gibi güncelleme için ek bir çalışma yapmanız gerekmez.
  • PWA, çok ciddi bir veri trafiği avantajı sağlar, bu sayede hızlı ve yavaş bir internet bağlantısında dahi çalışan bir deneyim kurgulayabilirsiniz.
  • PWA ile yatırım maliyetleriniz düşer. Responsive bir web sitesini PWA  haline getirerek ilk aşamada Android uygulama ihtiyacınızı ortadan kaldırırsınız.

PWA ve iOS

PWA teknolojisinin temelini service worker js yapısı oluşturmaktadır. Bu açıdan iOS'un service worker'ı desteklememesi teknolojinin safari'de kullanılmasını engellemektedir.
















PWA Geleceği

Özellikle mobil öncelikli bir projeniz var ise mutlaka PWA'i göz önüne almalısınız. Mobil uyumlu bir web sitesi tasarımını PWA teknolojisi ile app deneyimi sağla hale getirebilirsiniz.

Peki apple kendi için dezavantaj görünün bu teknolojiyi destekleyecek mi? Doğru cevap desteklemek zorunda kalacak. Yani google sağladığı bu paratik app deneyimini, iphone'larda engellemek sürdürülebilir bir strateji gibi gözükmüyor. Zaten safari dışında bu deneyim iphone'larda oluşturulabiliyor.


hızlıYOL Teknoloji ve PWA

hızlıYOL Teknoloji olarak pwa uyumlu web sitesi tasarımı konusunda öncü firmalardan biriyiz. Bu teknolojiyi kullanmak sterseniz bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder