Bu Blogda Ara

30 Aralık 2015 Çarşamba

SEO ile Hayatı Anlamak

SEO

SEO hakkında İnternet'te yerli yabancı bir çok yayın bulabilirsiniz. Bu yazımızda, SEO'nun ne olduğunu hayata benzeştirerek, eğlenceli bir şekilde açıklamaya çalışacağız.

SEO Nedir?

SEO ve Hayat

SEO web sitelerinin arama motorları tarafından görünürlüğünün arttırılması için yapılan çalışmalardır. Aslında gerçek hayata baktığımızda bizler de, çevremiz tarafından fark edilmek, görünür olmak isteriz. Bu anolojiyi biraz daha detayladığımızda, oldukça ilginç sonuçlara ulaşmak mümkün.


Backlink

Google, web sitelerini sıralarken, web sitelerine gelen linklere büyük önem verir. Bu link'lerin gerçek hayatta karşılığı size referans olan çevrenizdir. Çevrenizde ne kadar çok kişi size referans olursa saygınlığınız o kadar artar ve tanınırsınız. Bu mantıkla link oluşturmak bir site için çok önemlidir. Gerçek hayatta tanımadığınız insanların size referans olmasını sağlayabilir misiniz? İşte tanımadığınız kişilerin size referans olmasının, SEO'da karşılı backlink satın almaktır. Bu noktadaki sıkıntı bu referansın kalıcı ve güvenilir olmasının pek mümkün olmamasıdır. İşte tamda bu sebeple Google bu sahte referans sahiplerini cezalandırmaktadır. 

Örnek olarak, üniversite diplomanızı, kişiliğimize olan bir "edu link" olarak düşünebiliriz. Bu diplomanın parayla satın alınması da, "edu" bir backlink'in satın alınması anlamına gelmektedir.

Google'ın istediği ve bizim yapmamız gereken doğru bir ilişki ağı oluşturmak yani sağlıklı backlink almaktır. Bu sebeple, müşteriler, arkadaşlar, yaptığınız yayınları paylaşan insanlar sizin link'lerinizdir. Bu linkleri oluşturabilmek de ancak üretken, sosyal ve farklı bir yaklaşımla mümkündür.

Site İçeriği

Biraz SEO ile ilgilendiyseniz, web sitesinin içeriğinin özgün ve belli anahtar kelimeleri hedeflemesinin önemini bilirsiniz. Bu durum gerçek hayatta insanların dış görünüşelerinden çok ne bildikleri ile ilgilenmeye benzer. Eğer bir kişi sürekli boş konuşuyor, hava atıyor ama hiç bir şey yapmıyorsa, muhtemelen bu adamdan kaçarsınız. Web sitesi içeriği de bu duruma çok benzer, içeriğiniz sıradan, sıkıcı ve anlamsızsa, kullanıcılar sizden kaçar (bounce rate'iniz yükselir.). Google'da sitenizin değersiz olduğunu düşünür.

On Site SEO 

On Site SEO, web sayfanın google tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlayan teknik çalışmaları içerir. Sayfanın hızı, mobil uyumluluk, içerik, konu, anahtar kelime ilişkisi bu çalışma konularından bazılarıdır. Gerçek hayatta on site SEO, sizin görüntünüzü içerir. Düzgün hazırlanmış bir site, düzgün bir imajı olan bir insana benzer, bu açıdan düzgün bir imaj ile  insan çevresinden saygı görürken, web siteniz google bot'undan saygı görür.

Aynı şekilde üstü başı kirli bakımsız bir kişinin sözlerine itibar etmediğiniz gibi google'da bu tip sitelere sıcak davranmaz.

Sosyal Medya

Sosyal Medya web sitenizin büyük gruplara ulaşmasını sağlar. Gerçek hayatta sosyal ortamlarda etkin iletişim sağlayan insanlar daha başarılı olurlar. Aynı durum web siteleri için de geçerlidir. Sosyal platformlarda etkin iletişim kurulması SEO açısından siteye değer katar.

Black Hat SEO

Çevremizde kendilerine gerçek olmayan bir kişilik yaratan ve bu sahte kişiliği kullanarak kendisine fayda sağlayan insanlar tanımışınızdır. Yalan üzerine kurulu bu kişilikler, foyaları ortaya çıktığında tüm saygınlıklarını kaybederler. SEO'da da aynı şekilde siteyi Google'a farklı göstermek için yapılan oyunlar, ortaya çıktığında web sitesi ciddi cezalar alır.

Son Söz

SEO yapmak, web sitenizi doğru tanıtmak, özgün kılmak ve doğru bağlantıları oluşturmak ile ilgilidir. 

Yaşadığınız gibi SEO yapın yada SEO yaptığınız gibi yaşayın :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder