Bu Blogda Ara

22 Aralık 2015 Salı

İnşaat Sektöründe Neler Yapabiliriz?

2016'ya Girerken İnşaat Sektörü ve Teknoloji


Bu yazımızda inşaat sektöründe teknolojinin kullanımı konusunda fikirlerimi paylaşmaya çalışacağım. Lütfen bu konudaki görüşlerinizi yorum olarak eklemekten çekinmeyin.



Türk İnşaat Sektörü Genel Bakış

Türk inşaat sektörüne baktığımızda genel olarak, taşeron ve malzeme tedarikçilerinin alışılagelmiş usullerle çalıştıklarını görürüz. Özellikle raporlama teknikleri, word excel seviyesinde kalmakta, bir üst seviyede ise makrolu exceller kullanılmaktadır. Standart bir şantiyeye gittiğinizde yapılan çalışmalar verimler konusunda gerçek verilere ulaşabilmek neredeyse imkansızdır.

Eğer sahadan çıkar ve teknik ofise girerseniz, şantiyeden topladıkları bilgileri hak ediş haline getirmeye çalışan bir ekiple karşılaşırsınız. Bu ekip daha bilinçli olmakla birlikte çoğunlukla işlerini excel'le halletmektedir. Planlama ekipleri ise sürekli baskı altında ve sınırlı bilgiyle önlerini görmeye çalışırlar. Bu ekip çoğunlukla MS Project, büyük projelerde de Primavera kullanırlar. Projesine göre iş programını excel'de yönetenleri de vardır.

Mimari proje ekiplerini incelediğinizde teknoloji konusunda farklı araçları kullanmaya yatkın bir ekip görürsünüz. Genellikle, Autocad, 3D modelleme ve BIM araçlarını kullanmaya hevesli ekiplerdir. Ürettikleri bilgi dijital ortamda olsa da, ortak çalışma bu bilginin yönetilmesi konusunda eksik kalırlar. Ama bundan da önemlisi şantiyedeki üretimden çoğunlukla kopuk kalırlar, bu sebeple bin bir güçlükle oluşturdukları tasarım, kimi zaman bilgi eksikliklerinden kimi zaman yanlış şantiye uygulamalarından dolayı bozulur.

Mühendislik proje ekipleri ise tüm bu karmaşanın ortasında farklı disiplinlerde mühendislik hesaplarına uygun tasarımların yapılması için çırpınırlar. Farklı teknolojik yazılımları etkin olarak kullanırlar. Belkide teknoloji en etkin kullanan ekiplerdir. Ancak saha ekipleri onları genellikle bir sorun çıktığında hatırlar.


Teknoloji ve İnşaat

Yukarıda özetlemeye çalıştığımdan daha karmaşık olan inşaat projelerinde teknolojinin etkin kullanılması için gerekli şartlar oluşmamaktadır. İhale, Tasarım, Şantiye Uygulama ve İşletme arasında kesinlikle sağlıklı bir koordinasyondan söz etmek mümkün değildir.

Özellikle şantiye ekiplerinde ve sahada çalışan ekiplerin yoğun fazla mesai ve ekstra çabalarıyla bir çok sorun çözülebilmektedir. Bu sebeple de koordinasyon sıkıntısı ve teknolojinin sağlayacağı fayda önemsiz görülmektedir.

Nasıl olsa projeler tamamlanmakta, öngörülen bütçelerden olan sapmada bir şekilde kompanse edilebilmektedir.

Niye Üretim Sektörü Gibi Değiliz?


Aslında bu sorunun bir çok yanıtı olabilir. Ama inşaat sektörü, üretim alanı, üretin tipi ve müşteri ilişkileri ile üretim sektöründen ayrışır. Üretim sektöründe var olan planlama, maliyet yönetimi ve tasarım yetenekleri son yıllarda inşaat sektöründe etkilerini gösterse de, bu geçişkenlik beklendiği kadar etkili olamamaktadır.

Belkide bu etkinin az olmasının sebeplerinden en önemlisi de inşaat sektöründe var olan kısa vadeli düşünce yapısıdır. Ülkemizde inşaat sektöründe olduğu kadar ekiplerin kolay dağıtıldığı ve sonra başka ekiplerin toplandığı bir sektöre rastlayamazsınız. Aynı şekilde 3 sene sürecek bir proje için yeni bir teknolojiye, proje müdürü olarak, yatırım yapmaya ne kadar sıcak bakarsınız? Çok iyi niyetli dahi olsanız, bu konuda ciddi bir çekinceniz olacaktır.

İnşaat Sektöründe Teknoloji Çözümleri

İnşaat sektöründe, ERP, Planlama Yazılımları, Teklif yazılımları, BIM yazılımları konusunda bir çok başarı hikayesi bulabilirsiniz. Başarı hikayeleri bize umut vermekle birlikte özellikle büyük yazılım firmalarının pazarlama anlayışı çerçevesinde beklentiyi de yükseltmektedir.

Bu noktada söylenenlerden çok sonuçlar önemli ve değerlidir. Genel olarak sonuçlara baktığımızda ise sektörde son 10 yıldır ciddi bir değişim gördüğümüzü söylemek pek de mümkün değil. Elbet yukarıda söz ettiğim yazılımları çok iyi kullanan insanlar var ama sonuçlara baktığımız bu yetkinliğinin yansımalarını ne yazık ki göremiyoruz.

Primavera'da çok iyi iş programı yapıyoruz diyenlerin binlerce aktiviteyi alt alta dizdiğini görsek de, uykusuz geceler sonucunda oluşturulan bu raporların, işverenden onay alındıktan sonra kenara atıldığına şahit olanlarınız olmuştur. Her gelen proje müdürü ile sanki şirket değiştirmiş gibi hissedenleriniz de olmuştur. Sektör dinamikleri itibariyle  iş kalemleri "şantiyede çözüle çözüle" halledilmektedir.


Her şey Bu Kadar Kötü mü?

Elbette hayır. Kurumsal firmaların kararlı bir şekilde hareket etmeye başladıklarını görmekteyiz. Bu noktada çok ciddi riskler alan firmalar da var.

Önemli olan sektöre uygun çözümleri adım adım hayata geçirmek ve yazılım satış ekiplerinin veriminiz %40 artacak, hayatınız değişecek gibi sunumlarına kapılmadan, gerçekçi olarak ilerlemek.

Teknoloji Fırsatları

Dünya ciddi bir değişim yaşıyor. Hepimizin elinde cep telefonları var. Excel kullanamayan sıvacı ustamız, cebinden iphone 6 çıkarıyor. Elbette bu örnek teknolojiye yanlış bakışımızı gösterse de, bir taraftan da değişen dünya bize yeni fırsatlar sunuyor.



Artık elimizdeki telefonları şantiyelerde etkin olarak kullanmamız mümkün. Zaten şu anda şantiyelerde whatsapp üzerinden şantiye resimleri uçuşuyor ve bu resimler hakedişlere ekleniyor. İşte bu mobil gücü kullanarak, şantiye, teknik ofis ve tasarım arasındaki koordinasyonu arttırmamız basit ama çok önemli bir adım olabilir.

Nesnelerin İnterneti diye söylenegelen ama aslında çevremizdeki cihazlardan bilgi alarak bunu karar süreçlerimize entegre etmek şeklinde özetlenebilecek konseptle yine çok basit sorun odaklı çözümler geliştirebiliriz.

Bunların ötesinde mutlaka inşaat şirketlerinin büyük küçük demeden teknoloji kullanım planlamalarını projelerden bağımsız orta ve uzun vadeli olarak yapmaları gerekmektedir. Lütfen bu konuyu sadece dev inşaat şirketlerinin tekelinde görmeyelim, planlı ve akıllı; daha önemlisi sürekli uygulamalarla çok başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

En iyi yazılım, en iyi bilgisayar ve hatta en iyi eleman eğer bir planınız yoksa başarılı bir teknoloji uygulaması doğurmayacaktır.

HızlıYOL Teknoloji olarak, inşaat firmalarını teknolojisi konusunda yanında olmaktan mutluluk duyarız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder