Bu Blogda Ara

25 Mayıs 2015 Pazartesi

San Francisco Apps World 2015

12-13 Mayıs 2015 tarihinde San Francisco'da düzenlenen mobil uygulamalar konferansına HızlıYOL Teknoloji adına katıldık. Etkinliğe yaklaşık 10.000 teknoloji meraklısı ve 350 firma katıldı. Etkinlikte işlenen ana konular aslında günümüzde mobil dünyada giderek artan trendleri ortaya koyması açısından oldukça önemliydi.

1-Developer World: Bu toplantılarda uygulama geliştiricilerinin önümüzdeki dönemde izlemesi gereken yöntemler üzerinde durulurken, başarılı uygulama oluşturma konusunda püf noktalar hakkında Twitter, AirBNB, Google, Evernote, Pebble gibi firmaların üst düzey geliştiricileri çok değerli bilgiler paylaştılar.

2- Droid World: Bu toplantılarda Android marketine odaklanarak, bu marketin geleceği ve yeni trendler üzerinde duruldu. Bu bölümde dikkat çeken konuşmacılar Google, North Technologies, Spotify, Twitter ve Linkedin firmalarının yöneticileriydi.

3- Gaming World: Mobil uygulama dünyasında oyun en fazla rekabetin olduğu ve aynı zamanda en yüksek gelirin elde edildiği alan olarak ön plana çıkmaktadır. Bu sebeple bu etkinlikte de en yoğun ilgiyi "Gaming World" gördü. Bu bölümde, başarılı oyun firmaları, oyun gelirlerinin arttırılması hakkında stratejileri tartıştılar, ayrıca yeni oyunların tanıtımı da etkinlik çerçevesinde oldukça ilgi çekti. Özellikle arttırılmış gerçekliğin oyun dünyasında oldukça fazla kullanıldığı açıkça görülmekteydi.

4- Enterprise World: Bu toplantılarda şirket mobil çözümleri hakkında tartışmalar yapıldı. Özellikle mobil dünyanın, şirket IT politikaları üzerinde etkileri, güvenlik, şirket uygulama geliştirme stratejileri üzerinde duruldu. 

5- Connected Cars: Bu toplantılarda mobil uygulamalarla araba API'leri üzerinden farklı çözümlerin geliştirilmesi konuları tartışıldı. Özellikle Ford, Honda ve Volkswagen firmalarının araba teknolojileri ile ilgili yaptıkları sunumlar oldukça ilgi çekiciydi.

HızlıYOL Teknoloji olarak özellikle, Developer World, Droid World ve Enterprise World etkinliklerine katılmaya çalıştık. Gerek bu toplantılardan gerekse fuar alanında bulunan  şirketlerden aldığımız bilgiler neticesinde 2015 yılı itibariyle mobil uygulama dünyasında öne çıkan konular şu şekilde özetlenebilir;

  • Mobil uygulama analitiği konusunda özellikle kullanıcı alışkanlıklarını izlemek için geliştirilmiş bir çok yeni yazılım mevcut. Şirketler artık kullanıcıların, uygulama ile tüm etkileşimini izlemek için sürekli daha etkin araçlar geliştiriyorlar.
  • Başarılı bir uygulama geliştirebilmek için artık sadece harika bir fikriniz olması yeterli değil. Kullanıcı deneyimi (UX) belki fikirden bile daha önemli. Çünkü yapılan araştırmalara göre uygulamanızda kötü bir deneyim yaşayan bir kullanıcının sizi tekrar deneme ihtimali %30, ikinci kötü deneyimden sonra ise bu oran %15'e düşüyor. 
  • "Kötü fikirler iyi uygulama ile başarılı olabilir ama iyi fikirler kötü uygulama ile başarılı olamaz." Bu cümleyi Google tarafından yatırım yapılan North Technologies'in kurucusu Kevin Rose söyledi. Bence de çok doğru bir tespit ve belki de Türkiye'de teknoloji ile uğraşanların en büyük hatası güzel fikirleri kötü uygulamalarla öldürmemiz.
  •  Cep telefonlarının ve giyilebilir cihazların, güvenlik konusunda önemli açıkları olduğu üzerinde duruldu. Bu sebeple, uygulama güvenliği konusunda birçok firma yeni ürünlerini tanıttılar. Bu konuda Nativeflow, Twitter'ın sunumları oldukça başarılıydı. Özellikle Michael Coates (Twitter'ın Trust and Information Security Officer'ı)'ın sunumu çok aydınlatıcıydı.
  • Akıllı mesajlaşma platformları tüm firmaların en çok önemsedikleri konulardan. Özelikle Slack'ın başarısından sonra mesajlaşmayı merkeze alan bir çok farklı ürün ortaya çıkmış durumda. Tüm verilerin aslında mesajlara bağlı olarak saklanması ve aranması oldukça etkin platformların oluşturulmasını sağlamış. Bizim gördüğümüz kadarıyla Teamchat bu konuya yaklaşımı ve yarattığı ürün ile ön plana çıkıyor.
  • Enterprise Mobility'nin Amerika'da yaptığı araştırmaya göre, şirketlerin sadece %15'i mobil uygulama kullanımı konusunda bir stratejiye sahip. Bu konu aslında ayrı bir yazının konusu olacak kadar uzun bir konu ama özet olarak önümüzdeki dönemde şirketler, şirket içi işlerde kullanılacak uygulamalar konusunda daha planlı hareket etmek zorunda kalacaklar.
  • IoT (internet of things) ile mobil uygulama arasında giderek artan ilişki özellikle akıllı ev ve akıllı araba ile kendini göstermekte. Enerji kullanımı, sulama uygulamaları (Tarım) ve insanla makine arasındaki mesajlaşmanın artması ile artık bu konuda yeni ürünler konusunda ciddi bir açık net olarak görülmekte. 
  • Özellikle uygulama reklamcılığı ve uygulama üzerinden daha fazla para kazandıracak çözümler konusunda birçok firma ciddi rekabet içindeler. Son dönemde kurulan uygulama pazarlama start-up'ları venture'lardan ciddi destek almış durumdalar.
  • Mobil uygulama geliştirme platformları konusunda özellikle tek platformda android ve ios'u bir arada geliştirmek oldukça büyük bir öneme sahip. Bu sebeple Hint firmaları ve Japon firmaları ortaya koydukları platformlarla etkin çözümler sunmaya çalışıyorlar. (Bu ürünleri denemeden isimleri paylaşmak istemedim, çünkü sadece demo ile karar vermek bu tip konularda çok yanlış oluyor.)
  • Mobil uygulama kalite kontrol yazılımlarının sayısı da oldukça artmış durumda. Özellikle otomotize edilmiş kontrollerle en azından önemli hataların düzeltilmesi mümkün görünüyor.
  • Elbette cloud oldukça önemli konulardan biri olmaya devam ediyor. Zaten hemen hemen tüm çözümler cloud olarak çalışıyor. Bu noktada önemli olan cloud çözümleri etkin ve doğru olarak kullanabilmek. Bu konuda Push Technologies'in sunumu oldukça başarılıydı.
  • Teknolojinin, IoT ile gelişerek, çevremizdeki her şeyi yönetebilir hale gelmesi, artık mobil uygulama konusunda çok yeni çözümlerin yaratılmasına imkan veriyor.
Bu yazımızda özetlemeye çalıştığımız Apps World 2015 etkinliği ile ilgili daha detaylı bilgileri sizlerle önümüzdeki yazılarımızla paylaşmayı planlıyoruz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder