Bu Blogda Ara

7 Eylül 2015 Pazartesi

İnşaat Sektöründe Şantiye Yönetimi ve Mobil Uygulamalar, IoT

İnşaat Sektöründe Şantiye Yönetimi ve Mobil Uygulamalar

İnşaat Sektörü ve Teknoloji

İnşaat sektöründe, teknoloji uygulamaları genellikle teknik ofisin çalışmalarını desteklemek amacıyla kullanılırken, asıl üretim ortamı olan şantiye teknolojiden yeteri kadar faydalanamamaktadır. Bu açıdan, planlama, tasarım gibi ofis çalışmaları sürekli şantiyenin gerisinde kalmakta, şantiyeden veri akışı gecikmeli olduğu için teknik ofis raporlama yapar hale gelmektedir.

Özellikle son dönemde gelişen BIM (Yapı Bilgi Modeli), planlama yazılımları, ERP yazılımları, stok yönetim yazılımları ile teknolojinin inşaat sektöründe bir dönüşüm sağladığını söylemek yanlış olmayacaktır. Ancak bu dönüşümün her parçasında karşımıza çıkan ana sorun tasarım, maliyet, proje yönetimi ve şantiye arasındaki veri akışının yetersiz ve yavaş olmasıdır.

Örnek vermek gerekirse, BIM teknolojisini etkin kullanarak, disiplinler arası yüksek kaliteli bir tasarım oluşturmak mümkün de olsa şantiye ekibinin bu tasarım bilgilerini etkin kullanması sağlanamadığında, tasarımın iyileştirilmesi için harcanan efor gereksiz olmaktadır.

Şantiye ve Teknoloji

Şantiye inşaat sektöründe ana üretim yeri olarak, sonuçların elde edildiği noktadır. Bu sebeple teknoloji kullanım planlaması yapılırken, yönetimin nasıl raporlar göreceğinden çok, şantiyeden doğru bilginin nasıl alınacağı üzerinde durulmalıdır. Bu sayede şantiyeden sağlanan veri akışı, teknik ofisi, proje yönetimini etkin olarak besleyecek, BIM, ERP gibi yazılımlar daha başarılı sonuçlar ortaya koyabilecektir.

Veri Üretim Kaynakları

Şantiyede yapılan çalışmalar hakkında veri ilk  olarak şantiye mühendisleri, stok yöneticisi ve ekip liderlerine oluşur. Bu açıdan bu kişilerin bilgiyi doğru ve etkin olarak, elektronik ortama taşıması, teknolojik çözümlerin fayda sağlaması içi şarttır. Buna ek olarak, şantiyede bulunan ekipmanların çalışmaları aslında otomatik veri üretimi için kullanılabilecek kaynaklardır. Örnek olarak, bir vinç veya ekskavatörün konumu ve çalışma bilgileri şantiye ile ilgili çok değerli veriler üretebilir.

Üretilen Verinin Analizi

Yukarıda söz edilen verilerin toplanması noktasında sadece gerekli olan ve doğru olarak aktarılabilecek verilerin toplanmasına özen gösterilmelidir. Mümkün oldukça dataların, ERP, BIM, planlama ve maliyet kontrol gibi teknik ofis yazılımlarını besler nitelikte olması gerekmektedir.

İnşaat Sektöründe Neyi Yanlış Yapıyoruz?

İnşaat sektöründe ana sorunlardan biri tasarım, planlama, maliyet yönetimi, muhasebe ve şantiye yönetiminin entegre çözüm üretememesidir. Tasarım teknolojileri, ERP, planlama yazılımlarına yatırım yapılırken, tüm bu yatırımların sonucunun görüleceği şantiye ise tüm bu çalışmalardan uzak kalmaktadır.

Açıkçası birçok projede, şantiyede bulunmasına rağmen teknik ofis ile şantiye sahasının arasındaki kopukluğa inanamazsınız. İşte bu sebeple teknolojinin ilk amacı mutlaka şantiyede sonuç elde edilecek geliştirmeler yapmaktır.

Ayak bağı olarak Teknoloji

Teknik ofiste kullanılan birçok yazılım, şantiyede işi yavaşlatan gereksiz prosedürler olarak görülür. Buna bir de, şantiyede özellikle taşeron ekiplerinin eğitimsizliğinden kaynaklanan sorumsuz yaklaşımlar eklenince, 100 binlerce dolar yatırım yapılan teknolojileri faydasız bir raporlama ve sunum aracına dönüştürür.

Şantiyede Teknoloji Uygulamaları

Dünyada başarılı uygulamalara baktığımızda, başarının şantiyede basit ve etkili çözümler ile sağlanabildiğini görüyoruz.

Bu açıdan özellikle şantiye mühendislerinden, şantiye hakkında kritik verilerin mobil cihazlar ile kolay ve hızlı olarak toplanabilmesi ve bu verilerin planlama, değişilik talebi, stok yönetimi gibi sistemlere entegre edilmesi oldukça başarılı sonuçlar doğurabilir.

Şantiyede ve IoT

IoT (Internet of Things) dendiğinde aklınıza bilim kurgu geliyor olabilir. Aslına bakarsanız IoT, nesnelerin veri üreterek, bizlerle iletişim kurmalarını sağlıyor. IoT uygulamaları ile yapılabileceklerin gerçekten bir sınırı yok, otomobillerden, akıllı evlere, giyilebilir teknolojilere kadar çok geniş bir alandan söz ediyoruz.

Bu işin şantiye ile ne alakası var, şu anda bunlar için çok erken diye düşünenleriniz olduğundan eminim. Ancak şantiye yönetiminde IoT kullanımı yaygınlaşmaya başladı bile. Şantiyede etrafınıza bakarsanız aslında veri üretebilecek bir çok nesne olduğunu görebilirsiniz.

Ekipmanlar, vinçler, şantiyede ilgili alanlara yerleştirilebilecek ibeacon (cep telefonunuzda bulunan bir uygulamayı çalıştırabilen programlanabilir cihazlar)'lar ile farklı bir şantiye yaratmanız artık çok daha kolay. Bunu yaparken büyük yatırımlar yapmanız da gerekmiyor. Gerçekten planlı bir çalışmayla şantiyeden çok hayati bilgileri otomatik toplayabilir, şantiye yönetimine çok hızlı müdahale edebilirsiniz.

HızlıYOL Teknoloji ve İnşaat Çözümü

HızlıYOL teknoloji olarak, akıllı mesajlaşma platformu Teamchat üzerine geliştirdiğimiz mobil uygulama ile şantiyede bulunan mobil cihazlardan doğru ve hızlı veri akışını sağlamayı hedefleyen bir ürün oluşturduk.

Uygulamanın ibeacon'larla ve mobil konum belirleme özelliğiyle mesajlaşma platformu bir veri toplama ve proje yönetim aracı haline geliyor. Toplanan bu verilerin, ERP, Stok yönetimi ve proje yönetimi ile entegrasyonu ile şantiye verilerinin etkin olarak sisteme aktarılması sağlanabiliyor.

Elbette önceliklerin belirlenerek her şantiye için ana sorunların hedeflenmesi gerekmektedir. Amacımız whatsup kolaylığında bir mesajlaşma platformu üzerinden veri toplamak ve koordinasyonu arttırmaktır.

Detaylar için bizi aramaktan çekinmeyin. Sizlere tanıtım yapmaktan mutluluk duyarız.



İnşaat Mobil Uygulama

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder